fbpx
aku cesitleri nelerdir
215 Görünümler

Kuru Akü Nedir?

Bakımsız ( Asit veya Su ilavesi gerektirmeyen ), kapalı tip akülere Kuru Akü denir. VRLA Akü ( Valf Regulated Lead Acid ) ( Sübap Ayarlı Kurşun Asit Akü ) olarak da bilinirler. Kuru Aküler iç yapıları ve teknolojilerine bağlı olarak ikiye ayrılır. AGM Akü ( elektroliti separatörlere emdirilmiş ) ve JEL Akü.
Bu akülerin temel özelliği asit taşması veya sızdırması olmamasıdır. Gaz çıkışı yok denecek kadar azdır. Bu yüzden çok güvenlidir ve rafta bekleme ömürleri çok daha uzundur. Ayrıca sulu akülere kıyasla titreşime karşı daha dayanıklıdır. Sevkiyatı, taşınması sorunsuzdur.
Kuru Akülerin genel olarak kullanım alanları aşağıdaki gibidir.

Jel Akü Nedir?

İçerisinde jel – jöle kıvamında elektrolit bulunan akülerdir. Ağır çevresel koşullara özellikle de sıcaklığa ve titreşime dayanıklı bakımsız akülerdir. Bu yüzden denizcilik sektöründe ve Rüzgar, Güneş gibi yenilenebilir enerji sistemlerinde özellikle tercih edilirler.
Jel Akü hemen şarj edilmese bile, derin deşarjdan tamamen geri döndürülebilir. Günlük çevrimsel kullanım için idealdir… Uzun deşarjlarda mükemmel performans gösterirler…

VRLA Akü Nedir?

VRLA Akü ; ( Valf Regulated Lead Acid ) ( Sübap Ayarlı Kurşun Asit Akü ) olarak da bilinirler. Bakımsız Akü olarak bilinen Kuru Akü ve Jel Aküler bu sınıfa giren akülerdir. SLA Akü ( Sealed Lead Acid ) de denilmektedir.
UPS ( Kesintisiz Güç Kaynağı ) sistemleri, telekomünikasyon, elektrik ve telefon santralleri, elektrik üretim şirketleri, acil aydınlatma sistemleri ve güvenlik sistemlerinde VRLA Aküler kullanılır.

AGM Akü Nedir?

AGM Akü; ( Absorbed Glass Matt ) elektroliti seperatörlere emdirilmiş VRLA akülerdir.

Deep Cycle Akü Nedir?

Deep Cycle akü ( Derin Döngülü Akü ), nominal kapasitesinin % 20’si seviyesine kadar deşarj olduğu halde kapasite kaybına uğramayan akülerdir. Deep Cycle akü modelleri, genellikle marine uygulamalarda ve yenilenebilir enerji sistemlerinde kullanılır.

Starter Akü Nedir?

Marş basma aküsü, yol verme aküsü, başlatma aküsü, start aküsü gibi isimler de verilen Starter akü modelleri; özellikle araçlarda ve jeneratörlerde kullanılırlar. Örneğin otomobili çalıştırırken, kontağı çevirdiğimizde aracın çalışması için gereken elektrik enerjisi bu aküden sağlanır. Anlık olarak yüksek akımlar çekilebilen Starter Aküler, sürekli sabit bir akım çekmeye uygun değillerdir. Yani Stasyoner Akü olarak kullanılması doğru değildir.

Starter Aküler Nedir?

• Kapalı, bakımsız tip, su yada asit ilavesi gerektirmeyenler,
• Açık tip, bakımlı, su ve asit ilavesi gerektirenler
olmak üzere ikiye ayrılmaktadırlar.
Otomobil, kamyon, traktör, tır, karavan, ambulans, yat, tekne ve jeneratörlerde start amaçlı olarak kullanılmaktadırlar.

Stasyoner Akü Nedir?

Stasyoner Aküler için Sabit Tesis Aküsü de denilmektedir. Aküden anlık yüksek akım çekme yerine sürekli olarak düşük akım çekilebilen akülerdir. UPS Sistemlerinde kullanılan aküler Stasyoner tip Akülerdir.. Ayrıca telekom sistemlerinde acil aydınlatma sistemlerinde de Stasyoner tip aküler kullanılmaktadır.

Traksiyoner Akü Nedir?

Traksiyoner Akü; genellikle 24 Volt, 40 Volt veya 80 Volt oluşturulacak şekilde bir kutu içerisine 2 Voltluk hücreler halinde konulan akülerdir. Forklift aküsü olarak da bilinirler. Özellikle forklift ve vinç gibi yük kaldırma, indirme, taşıma araçlarında kullanılırlar.

UPS Aküsü Nedir?

UPS’lerde kullanılması gereken aküler, tam kapalı, bakımsız Kuru tip aküler olmalıdır. Kesinlikle sulu tip aküler kullanılmamalıdır. Mümkünse 10 yada 12 Yıl ömür beklentili aküler tercih edilmelidir. Jel akü modelleri de kullanılabilir. Hatta Jel aküler genel olarak sıcaklığa daha dayanıklı aküler olduğu için özellikle tercih edilebilirler.

Bir UPS’in kaç dakika süre ile besleme sağlayacağı konusu genel olarak karıştırılan bir konudur. UPS gücü sadece o UPS’e ne kadar yük ( cihaz ) bağlayabileceğimizi, UPS yedekleme süresi ( UPS besleme süresi ) ise o UPS’in içindeki aküler ile ilgili bir konudur. UPS Akülerinin kaç dakika besleme sağlayacağını bulmak için UPS’in içerisindeki akülerin sayısını, kaç volt ve kaç Ah olduklarını bilmek gerekir.

Paylaş
Yukarı Çık